Bygga lägenheter i hus

Funderar du på att bygga om ditt hus till lägenheter? Då har du mycket att tänka på. Vad för sorts lägenheter ska det vara? Ungdomsboende? Generationsboende? Korttids-, säsongs- eller permanentuthyrning? Handikappanpassat? Stort hus med många lägenheter? Bo i en av lägenheterna själv eller inte? Vad kan man få bidrag för? Skatt? Hur mycket har du tänkt göra själv? Bärande väggar. Material. Byggplanering. Tillstånd. Jobb som kräver “nödvändig kunskap” och jobb som kräver certifierat yrkesfolk. Kostnadsberäkningar. Offerter från firmor på material och arbete.

Vad krävs för att bygga lägenheter i hus?

Bygg & Miljö på ditt kommunkontor svara på vilka bygg- och tillståndskrav de har för att bygga lägenheter i hus. Vad du måste ansöka om hos dem. Bra då om du har en någorlunda färdigt skissad plan att visa upp och starta diskussionen kring. När du vet vilka ändringar och tillstånd du behöver så kan det vara läge att göra en ordentlig ritning, kanske anlita en arkitekt, och lämna in alla bygglovs och tillståndsansökningar. Fastighetsbeteckningen kan också kräva en omregistrering.

Det är ett större projekt att göra om ett hus till hyreshus med flera lägenheter, kanske vill man då driva det som ett företag. Vilken typ av företag? Enskilt bolag, handelsbolag eller ett aktiebolag? De olika bolagstyperna bjuder på olika möjligheter och avigsidor. Så kolla noga vad som blir bäst för dig och ditt projekt. Var också förberedd på att det kan ta tid att få allt klart och registrerat innan du ansöker om bygglov med mera.

För att finansiera kanske du behöver lån

Banken vill gärna veta om du har, får eller kan få alla nödvändiga tillstånd innan du kan få något lånelöfte. Så bankmötet bör vänta tills du har din första planskiss i ordning med nödvändig information på vad kommunen säger om ditt bygge. Banken har ofta mycket kunskap att förmedla förutom möjligheten att erbjuda lån. Banken kan bli en bra vän och samarbetspartner i ditt projekt, vare sig det är litet eller stort.

Praktiska problem man kanske glömmer i projektet och bäst att kolla upp är om avlopp, vatten och el räcker till när det blir fler hushåll och boende. Kommunen kan kräva utbyggnad av avloppet och har fastigheten egen brunn är ju frågan om den kommer att räcka till och om vattnet håller godkänd kvalité. Du blir ju ansvarig för dina hyresgästers väl och ve. Det kan bli dryga extrakostnader som du inte alls räknat med från början.

Att göra om ett hus till lägenheter

Vill du fortfarande bygga om till lägenheter?

Då har du en lång, omväxlande och spännande resa framför dig. Men den kommer även att vara jobbig och kanske kostsam, men framför allt lärorik. Gör en lista över problem och en över önskemål. Informera dig. Skaffa tillstånd. Ansök om lån. Uppdatera listorna och beta av dem punkt för punkt. Men framför allt, ställ frågor! Sluta aldrig fråga. Fråga myndigheter. Fråga företag och yrkesfolk. Fråga folk som gjort det före dig och lär av deras misstag. Många kommuner blir glada för lägenhetstillskottet.