Bygga hyreshus privat

Det finns en hel del att tänka på om man vill bygga ett hyreshus privat. Man måste själv kunna, eller ha hjälp av någon som kan alla regler och lagar kring skatter, hyresreglering och mycket annat. Har man möjlighet att få tag i en tomt och sedan kan bygga hyresfastigheter till ett bra pris och vet att man får hyresgäster är det bara att börja planera. Det är mycket som ska klaffa och många uträkningar att göra innan man vet att budgeten och allt runt omkring kommer att gå ihop. Man måste också säkert veta att underlag för hyresgäster finns. Annars står man kanske där med en tom byggnad som bara kostar en massa pengar.

Det finns mycket att tänka på när du bygger ett hyreshus privat

Om du vill börja bygga ett eget hyreshus behöver du först och främst se till hur många som är intresserade av att flytta till den nybyggda bostaden. Finns det underlag och intressenter som vill skriva kontrakt innan bygget startat? Du måste ha tag i en tomt du kan och får bygga på till ett pris som är skäligt. Sedan kan planeringen av själva byggnaden påbörjas. Då vet du förhoppningsvis hur många som är intresserade av att hyra bostad samt hur mycket pengar du har att spendera på själva byggnationen. Redan här måste du börja tänka på eventuella lån och liknande.

Du måste också tänka på fastighetens underhåll både nu och i framtiden. Banken brukar rekommendera att man lägger underhållet på en kostnad av 420 kronor per kvadratmeter. Du behöver också fundera på hur trädgård, städning med mera ska skötas samt om du vill anlita något speciellt företag för till exempel service av spis eller tvättmaskin. Om blivande hyresgäster inte skrivit kontrakt måste du också börja fundera över hyresnivåerna, samt om tvättmaskin med mera ska finnas i lägenheterna eller om det ska finnas en gemensam tvättstuga. Du måste också ha pengar att finansiera bygget med. Finns detta?

Eget hyreshus och skatt

Om du funderar på att bygga hyreshus privat behöver du också tänka på skatten och hur den ska betalas. Ska du själv bo i hyreshuset eller om det kommer att ha färre än tre lägenheter kommer skatten att räknas på ett annorlunda sätt. Om huset däremot har fler än tre lägenheter eller om du bygger ett hyreshus som du inte själv ska bo i räknas detta som näringsverksamhet. Skatten kommer då räknas på ett helt annat sätt. Du måste då fylla i en N-blankett och hyreshuset blir mer eller mindre som en enskild firma trots att det ägs av en privatperson.

Om fallet är det sistnämnda måste du som äger hyreshuset räkna ihop alla inkomster från hyreshuset, hyror med mera, från detta dras alla utgifter, till exempel räntekostnader. Den eventuella vinst som blir över beskattas på samma sätt som en ren inkomst av tjänst. Alltså kommer både egenavgifter och privatskatt att dras från vinsten. Dessa avgifter kommer i regel upp till omkring 50% av vinsten. Det är alltså ett ganska dyrt sätt att ta ut och tjäna pengar på. Om kostnader för renovering, höjning av standard eller liknande finns så kan ägaren av hyreshuset bygga värdet på tillgången med en minimal skattebörda.

 

Om du bestämmer dig för att bygga hyreshus privat kan det vara värt att titta på om det är bättre att bygga flera små hyreshus än ett stort, alternativt att själv bo i en del av hyreshuset. Detta för att minska den höga skatt som dras på vinsten om huset räknas som näringsverksamhet.

Hur går jag vidare med min idé?

Har du fått en idé om att du vill bygga en hyresfastighet och har skaffat dig underlag kan det vara bra att besöka banken. Vid detta besök måste du ha gjort bra uträkningar på intäkter, utgifter med mera. Du behöver också någon form av startkapital. Sedan är frågan om hur du ska finansiera ditt eget liv under tiden bygget av hyresfastigheten pågår. Har du tänkt jobba vid sidan av eller ska du själv vara med och bygga? Ska du själv bygga kan du spara en del kostnader på just arbetet men du måste kunna försörja dig också. Om du behöver lån och banken beviljar dem är det dags att hitta rätt tomt. Tänk på att man måste bygga vissa typer av hus på vissa platser.

När du hittat rätt tomt och fått lånen beviljade är det dags att börja bygga hyreshus privat. Du bör ta en kontakt med olika byggfirmor, entrepenörer, virkesleverantörer och bygghandelsaffärer för att se vilka priser de kan erbjuda dig på just det du behöver. Be gärna om offert på flera ställen så du har lite att jämföra mellan. När du kommit överens med företagen kan bygget starta. Hjälper du själv till i bygget kan du se till att allt går rätt till och att allt blir dom du vill ha det. Kan du inte själv delta är det viktigt att någon du känner förtroende för håller koll under byggets gång så allt blir rätt. När huset är helt uppbyggt är det svårt att ändra något.

Klurigt att bygga hyreshus

Det finns som vi nämnt mycket att tänka på om man vill bygga ett eller flera hyreshus privat. Man måste ha koll på regler och lagar, man måste ha bra underlag för ekonomin, och man måste veta vad man gör. Man måste hålla koll på skatten och reglerna där och man måste vara ute i god tid för att hitta byggmaterial och snickare till just sitt hyreshus. Det lönar sig sig att lämna in flera offerter till flera firmor för att få fram det allra bästa priset på både bygget och materialet. Se till att du själv eller någon du litar på kan övervaka bygget så eventuella fel snabbt kan upptäckas eftersom det är svårt att göra något åt dem när huset är färdigbyggt.

Färdigbyggt hyreshus efter mycket arbete